Mijn verhaal

Natural Jewels is Diny van de Lustgraaf, en andersom geldt dat misschien ook wel iets te vaak. Het is nou eenmaal mijn passie, het maken van sieraden met natuurlijke en duurzame materialen.

Natural Jewels werd geboren in 2007. Tot die tijd was ik illustratrice. Maar ik werkte te veel en kreeg een burn-out.

In de herstelperiode werd me aangeraden eens te kijken naar de dingen die ik als kind graag deed, zodat ik uit die altijd -maar-aan-het-werk-modus kwam en weer echt ging spelen en genieten. Dat was heel eenvoudig, als kind was ik erg veel buiten te vinden, op de boerderij van onze buren, bezigzijn met de dieren, maar ook lekker door de weilanden rondstruinen, bij sloten rondhangen, hutten bouwen en in bomen klimmen.

Als het slecht weer was hield ik me bezig met creatieve dingen, met tekenen (maar dat wilde ik nu natuurlijk niet meer), kleertjes maken voor de barbie of wat het allerleukst was om te doen: sieraden maken. Ik droeg ze toen ook al nauwelijks, het máken, dáár ging het om. Gewoon rijgen aan een visdraadje zoals mijn vriendinnetjes deden vond ik helemaal niks aan. Het moesten schakeltjes zijn, zonder van die losse eindjes om af te hechten, lekker stevige kettinkjes en armbandjes van verzilverd koperdraad en van die hele kleine kraaltjes. Dat was vroeger.

één van mijn prachtige stenen

Inmiddels verzamelde ik mineralen en ik kwam erachter dat er ook kralen te koop waren van mineralen oftewel van edelstenen. Ik was onmiddellijk verkocht. En dat ben ik nog steeds. Het verzilverde koperdraad is vervangen door echt zilver en door Goldfill.  Het ontwerpen en maken van sieraden met deze mooie metalen en edelstenen is inmiddels niet meer weg te denken uit mijn leven.

Elke dag ben ik in mijn werkkamer te vinden. Hier worden de ontwerpen verzonnen, er wordt gepast en gemeten,  de sieraden worden in elkaar gezet, gefotografeerd en op de website geplaatst. Hier worden de inkopen gedaan, de contacten met de klanten onderhouden en de bestellingen verstuurd.

De bijzonderheden van alle ontwerpen heb ik opgeschreven in mooie notitieboekjes, zo kan altijd terugkijken hoe ik een sieraad heb gemaakt. Voor iedere kleur edelsteen heb ik een apart boekje. De boekjes staan in de vensterbank, in een heel oud kistje waar mijn oma vroeger haar aardappels in schilde.

Wat gereedschap betreft ben ik een kniepert. Het lijkt wel of ik diep van binnen met zo min mogelijk spullen mijn sieraden wil maken. Het moet simpel zijn, eenvoudig in elkaar zitten, alsof het in de middeleeuwen gemaakt had kunnen zijn of liever nog in de oertijd. De enige elektrische apparaten die ik af en toe gebruik, zijn een boor en een trommel. En ik heb een wals omdat al dat hameren voor lichamelijke klachten zorgde. Mijn tangetjes gebruik ik het meest, maar ik heb er maar een stuk of 8 en dan ook nog dubbele. Best zielig eigenlijk ;-)

Onze hond Pluk houdt me gezelschap en wacht geduldig (of niet) op zijn dagelijkse wandeling in het bos. Want rondstruinen in de natuur doe ik nog steeds heel graag. Het is ook zo ongeveer noodzakelijk, want ik laat daar de spanningen van de dag los en laad me weer op met nieuwe energie. Ik vind er rust en raak er vaak geïnspireerd. In de natuur zijn er nauwelijks rechte lijnen te vinden, alles heeft een vloeiende vorm en de kleuren zijn vaak ongelofelijk mooi en sprankelend. Verder heeft de natuur een helende uitwerking op ons en datzelfde geldt voor de stenen. 


Mijn sieraden worden geboren uit de behoefte een klein stukje van die natuur, in de vorm van haar stenen en metalen, draagbaar te maken. Hoe belangrijk kan het zijn om in deze tijd, waar alles steeds drukker wordt en waar alles steeds sneller moet, contact te houden met onze basis, de aarde. We zijn zo bezig met ons werk, we hebben zoveel verplichtingen en we doen zo ons best om de rest van de wereld een beetje bij te houden, dat het soms lastig is om ons evenwicht te bewaren. Edelstenen kunnen je daarbij helpen, ze zijn een klein stukje van die aarde, hebben er miljoenen jaren over gedaan om daar in die aarde te ontstaan, zich tot de mooiste stenen te vormen met schitterende kleuren. Ze zijn gevonden door de mens, die ze heeft meegenomen om te wassen, te slijpen en nog verder te bewerken tot de edelsteen op haar allermooist is geworden. En daarna heb ik er een sieraad van gemaakt, zodat je een stukje van jouw basis, de aarde, met je mee kan dragen. Gewoon om naar te kijken, om even aan te voelen, om je in de drukte van alle dag weer even te verbinden met de rust en de kracht die de stenen in zich dragen. ​De aarde, onze basis. Deze kijk op de wereld, samen met mijn creatiedrang, zorgt voor een niet te stoppen stroom van ontwerpen van natuurlijke sieraden. En nog steeds draag ik zelf maar weinig sieraden, het gaat me om het ontwerpen en het maken. En het verkopen natuurlijk. Want dan is het pas áf, als het sieraad door de juiste klant wordt gevonden en gekocht. Dat geeft enorm veel voldoening.

Inmiddels heb ik heel wat kralen van edelstenen verzameld. Het is namelijk niet alleen maar werk, het is ook een hobby. Ik kan uren bezig zijn om vormen en kleuren met elkaar te combineren en op die manier een basis te leggen voor een volgend sieraad. Ook is het heerlijk om op internet de allermooiste stenen uit te zoeken en in te kopen. Op deze manier heb ik een prachtige verzameling aangelegd die bij de beste leveranciers uit veel verschillende landen vandaan komt. En natuurlijk wordt die verzameling almaar groter en groter ;-)

 

Uiteindelijk mag ik zeggen dat mijn werk spelen en genieten is. Sieraden maken is een erg groot gedeelte van mijn leven. Buiten dat om heb ik ook een fijn gezin, bestaande uit mijn man Dick, mijn inmiddels getrouwde dochters Lianne en Heleen met respectievelijke schoonzoons Jeroen en Gerco en onze kleindochtertjes Eva en Noortje en kleinzoontjes Tiebe en Kasper. Verder doe ik veel aan yoga en ben ik geïnteresseerd in alles wat te maken heeft met het groeien van ons bewustzijn.

Ik hoop dat je je thuisvoelt op mijn website, dat je geniet van het kijken naar al dat moois én dat je een blije en tevreden klant wordt van Natural Jewels.

Een warme groet,

Diny

 

© 2013 - 2023 NaturalJewels | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel