Oxideren van zilveren sieraden

Door het zilver te oxideren en daarna te polijsten, ontstaat er diepte in het sieraad en voor mij is dat een zo ongeveer een must. Het oxideren geeft diepte en karakter aan het sieraad. Bovendien ziet een geoxideerd sieraad er prachtig oud uit, alsof het om een eeuwenoud familiestuk gaat. Een sieraad wat niet is geoxideerd ziet eruit zoals op onderstaande foto. Heel krakerig nieuw en een beetje kale-konterig ;-)

Het oxideren gebeurt in een badje van zwavel, daar doop ik het sieraad een aantal seconden in en daarna spoel ik het af onder de kraan. Het zilver wordt na een paar seconden al zwart, zoals je op onderstaande foto kunt zien. Dit gaat lekker snel, nog niet zo lang geleden oxideerde ik alle sieraden met een gekookt eitje. Dat is een puur-natuur methode, maar het duuuurde zoooooo laaaaaang voor het klaar was, dat ik uiteindelijk toch maar overstag ben gegaan. 

Als het zilver zwart is, poets ik het zwart er weer af, dat klinkt niet zo logisch maar dat is het wel. Het erafpoetsen lukt namelijk alleen maar op de bovenliggende gedeelten van het zilverwerk, alles waar ik niet bij kan, blijft zwart. Zo ontstaat de diepte in het sieraad. Het poetsen doe ik met de hand met een plukje staalwol, op mijn verlanglijstje staat nog altijd een klein polijstmachientje, zo'n hand-apparaatje. Doordat je nu de diepte ziet, zie je ook iedere ongelijkheid, elke oneffenheid en ieder knikje in de draad en dat is weleens een beetje frustrerend. Aan de andere kant: het is handwerk, als je alles perfect wilt, moet je machinaal gemaakte sieraden kopen. En op de foto's is alles natuurlijk enorm uitvergroot, in werkelijkheid valt het reuze mee met die imperfectie. Na dit poetswerkje vind ik het sieraad eigenlijk al mooi en helemaal klaar, maar er is nog een vierde fase.

Je kunt het sieraad namelijk ook nog een poosje in de trommel doen. In de trommel zitten honderden ronde balletjes van staal, in verschillende afmetingen. Verder zit er een laagje water in en een paar druppeltjes polijstmiddel. Ik laat de trommel met het sieraad erin een tijdje ronddraaien, hoe lang is afhankelijk van het sieraad. Het zilver gaat er prachtig van glimmen. Bovendien wordt het zilver iets harder door het tikken van al die stalen balletjes. Op onderstaande foto zie je een sieraad wat een uurtje in de trommel heeft gezeten, het verschil is op de foto niet zo duidelijk, maar in het echt zie je goed het verschil.Soms wil ik niet dat een sieraad gaat glimmen en dan sla ik deze fase over. 

 

© 2013 - 2018 NaturalJewels | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Voor een correcte werking maakt deze website gebruik van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.