Oxideren van zilveren sieraden

Door het zilver te oxideren en daarna te polijsten, ontstaat er diepte in het sieraad en vooral bij de wat grotere sieraden is dat voor mij is zo ongeveer een must. Het oxideren geeft diepte en karakter aan het sieraad. Bovendien ziet een geoxideerd sieraad er prachtig oud uit, alsof het om een eeuwenoud familiestuk gaat. Een sieraad wat niet is geoxideerd ziet eruit zoals op onderstaande foto. Heel krakerig nieuw en een beetje kale-konterig ;-)

Het oxideren gebeurt in een badje van zwavel, daar doop ik het sieraad een aantal seconden in en daarna spoel ik het af onder de kraan. Het zilver wordt na een paar seconden al zwart, zoals je op onderstaande foto kunt zien. Dit gaat lekker snel, nog niet zo lang geleden oxideerde ik alle sieraden met een gekookt eitje. Dat is een puur-natuur methode, maar het duuuurde zoooooo laaaaaang voor het klaar was, dat ik uiteindelijk toch maar overstag ben gegaan. 

Als het zilver zwart is, poets ik het zwart er weer af, dat klinkt niet zo logisch maar dat is het wel. Het erafpoetsen lukt namelijk alleen maar op de bovenliggende gedeelten van het zilverwerk, alles waar ik niet bij kan, blijft zwart. Zo ontstaat de diepte in het sieraad. Het poetsen doe ik met de hand met een plukje staalwol, op mijn verlanglijstje staat nog altijd een klein polijstmachientje, zo'n hand-apparaatje. Doordat je nu de diepte ziet, zie je ook iedere ongelijkheid, elke oneffenheid en ieder knikje in de draad en dat is weleens een beetje frustrerend. Aan de andere kant: het is handwerk, als je alles perfect wilt, moet je machinaal gemaakte sieraden kopen. En op de foto's is alles natuurlijk enorm uitvergroot, in werkelijkheid valt het reuze mee met die imperfectie. Na dit poetswerkje vind ik het sieraad eigenlijk al mooi en helemaal klaar, maar er is nog een vierde fase.

Je kunt het sieraad namelijk ook nog een poosje in de trommel doen. In de trommel zitten honderden ronde balletjes van staal, in verschillende afmetingen. Verder zit er een laagje water in en een paar druppeltjes polijstmiddel. Ik laat de trommel met het sieraad erin een tijdje ronddraaien, hoe lang is afhankelijk van het sieraad. Het zilver gaat er prachtig van glimmen. Bovendien wordt het zilver iets harder door het tikken van al die stalen balletjes. Op onderstaande foto zie je een sieraad wat een uurtje in de trommel heeft gezeten, het verschil is op de foto niet zo duidelijk, maar in het echt zie je goed het verschil.Soms wil ik niet dat een sieraad gaat glimmen en dan sla ik deze fase over. 

 

© 2013 - 2024 NaturalJewels | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel